29. april 2013

Kina!

Hele familien koser seg på muren.
For et land! For en opplevelse!!
Endelig fikk vi lov til å bli med pappan på business trip! Han reiser veldig mye rundt i Australia, New Zealand og Asia - og denne gangen ville vi bli med og oppleve litt - og ha en koselig høstferie sammen.

Beijing
Vi dro først til Beijing. Dette var en spennende by! Ganske møkkete, men veldig fasinerende. Mye å se på - og utrolig god mat!
Vi fant et "favorittsted" hvor vi spiste nydelig dumplings flere ganger. Og vi var på en super  restaurant der vi fikk servert Peking duck. Så godt!


Den forbudte by

Inngangen til Den forbudte by - med bilde av Mao Zedung.

Opplevelsene stod i kø! Det første vi gjorde, var å ta en runde i den forbudte by. Vårt hotell var i samme område - så vi ruslet bort for å se oss rundt.
Da vi ikke hadde spist noe mat, kjøpte vi bare noen baguetter og litt å drikke - og satte oss ned utenfor inngangen for å spise litt.
Spennende å se utlendinger som tar seg en pause...

Dette var første dagen vår i Kina - og vi hadde enda ikke forstått at kinesere ELSKER å ta bilder av nordiske/europeiske folk. Det som er aller mest stas, er om de kan tvinge sine barn bort til våre barn - og ta bilde av dem sammen. Stønn... Jaja. Vi hadde ihvertfall ikke forstått dette da vi satt oss ned foran inngangen til den forbudte by.
Det tok ikke mange minutter før vi var totalt omringet! Seriøst mange tok bilder av oss, samtidig som andre kom bort og skulle sitte sammen med oss.
Hvor stas kan det liksom være å bli tatt bilde av sammen med oss - tydelig veldig stas!
Kommet oss et stykke inn i byen - men enda ikke inn gjennom de store portene.

Nydelige bruer i Den forbudte by.
Vel inne i den forbudte by åpenbarte det seg virkelig mange nydelige bygninger! Det var helt fantasisk flott der. Noe var veldig slitt, mens andre bygninger var under rehabilitering. Andre igjen var helt nydelige.
Man trenger visst ikke sikring når man restaurerer gamle hus...
Det er et enormt område, så det er ikke mulig å få med seg alt. Men vi gikk gjennom hele byen og tittet. Det var stappfullt av turister - men vi var nesten de eneste som ikke var kinesere...

Den kinesiske mur
Helt fantastisk!

Dagen etter stod vi tidlig opp for å bli med Ricky hos Wild Great Wall - til The Great Wall of China!
Vi ble plukket opp på hotellet om morgenen, og hadde vår egen sjåfør og guide (Ricky) hele dagen.
Det finnes mange steder langs muren man kan dra. Noen steder er det veldig mange turister, andre steder er muren helt ødelagt osv.
Vi valgte å reise til Mutianyu. Det var ca 1,5 times kjøring fra Beijing - og et supert sted.
Det er veldig bratte områder der muren ligger, og det er ikke like lett å komme opp da dette er på fjellet. Man kan velge å gå - men det er ofte utrolig bratt. Derfor passet det bra å dra et sted hvor det var taubane. Så vi tok en taubane opp til toppen, og gikk et par timer rundt på muren.
Det var bare helt fantastisk! Været var klart og utrolig kaldt. Vi fikk til og med litt snø i håret! Det er selvsagt stas for nordmenn som ikke har sett snø på flere år...
Frisk og god luft - og helt fantastisk utsikt!

Nydelige Amalie!
Amalie og Ola løp stort sett i forgrunnen og sjekket ut hvordan neste tårn var. Gikk det an å klatre opp i det, eller hvordan så det ut? Mye spennende å sjekke.
Helle synes det var veldig bratt - så vi har tydeligvis en jobb å gjøre når vi drar på ferie til Volda i juni/juli. Hun må opp i fjellene!! :)
Amalie og Ola løp foran - storkoste seg!

For å komme ned, valgte vi å gå til et sted der de hadde en "Toboggan ride". Dette er en morsom måte å kjøre ned igjen. En slags vogn som man sitter en og en i - og så styrer man farten selv. Supergøy!!

Spennende å sjekke ut tårnene vi kom forbi...
Vel nede igjen fra muren, ble vi kjørt til en lokal restaurant. Nydelig mat nok en gang! Alle ungene spiser også det de får servert - og spisepinner går supert. Bare Helle som spør etter gaffel...

Sommerpalasset
Ispause før vi setter igang med trappene inne i Sommerpalasset.
Utsikt ned mot innsjøen i Sommerpalasset.
En av de første dagene tok vi subwayen til Sommerpalasset. Dette ligger i utkanten av Beijing - men ikke tro det er mindre turister av den grunn. Kinesere er det mange av - og de er gjerne turister i eget land har vi merket. :)
(Subwayen funker fantastisk godt - og det er et bra rutenett. Om mulig ganske så stappfullt innimellom - men da er det bare å bære den yngste i familien så hun klarer å puste... )

Amaliegullet :)
Området var helt nydelig. Og utrolig stort. Tenk at dette kun var feriestedet til keiseren. Han bodde jo i den forbudte by - som må være omtrent like stor.... Bygningene har fantastiske detaljer, og det er mye flott å se på.
Helle på vei ombord i Dragebåten.
Det er også en stor innsjø i sommerpalasset, der vi tok en "dragebåt" over til andre siden. Spennende!
Da var vi jo virkelig "sperret inne" også - så kineserene satte seg omtrent på fangene våre ombord på båten... Stas med bilder ja... hehe.

Storebror forklarer hva vi ser - ombord i Dragebåten.


Innerst i innsjøen i Sommerpalasset.

Mange som fløy drager - spennende å følge med! (Hurra for kinesisk popkorn uten salt!)

På vei tilbake over innsjøen ble vi overfalt av kinesere igjen.. Ingen steder å gjemme seg!

Fantastisk! Sommerpalasset.

Wangfujing snack street
Skorpioner til middag? Wangfujing snack street.

Vi bodde i et område som heter Wangfujing. Det var veldig sentralt, og kan absolutt anbefales. Rett i nærheten fantes en område der man kan kjøpe alle slags rare snacks. Tydeligvis et eldorado for kineserene - som spiser veldig mye rart...
Litt trist å se havhester tredd ned på pinner - side om side med taranteller, frosker, kakerlakker, slanger og all verdens insekter.

Tarjei valgte seg ut et nydelig spyd med levende skorpioner, som mannen frityrstekte for oss. Vi smakte begge to - og det var ikke så verst. Faktisk litt godt!!
Nok en spennende restaurant. Kinesisk cola er også stas!
Vi gikk mye rundt i byen og opplevde spennende steder. Silkmarket og Pearlmarket var vi også innom. Vi var vel ikke så veldig imponerte over det de hadde av klær der. Men moro å prute og få noen "gode" kjøp!
Favorittdumplingrestauranten - kokken lager maten vår.

Og her sitter vi og venter på mer mat - kokken i bakgrunnen.

Chinese opera. Utrolig spennende synes Helle!!

Tre kule unger koser seg i Beijing på kveldstid. Stas med lue!

Godteri var det vanskelig å finne. Men tørket frukt var det massevis av!

Yummy! Karamelliserte jordbær!

Peking duck'en vår gjøres klar. Utrolig godt!

Det finnes visst ikke grenser for hvor mange man kan være på en Rickshaw samtidig. En stor familie går bra!
Jommen bra sykkelen var elektrisk....

Kosegjengen på restaurant i Beijing.

Shanghai
Utsikten fra hotellrommet i Shanghai.
Etter fem dager i Beijing, gikk turen til Taiwan for Tarjei - mens vi andre fire tok hurtigtoget til Shanghai. Toget kalles "Bullet train", og kjører i ca 303-305 km/t. Rimelig raskt ja! Det var spennende å oppleve.
Etter en fem timers togtur, var vi plutselig mye lenger syd - og så mye varmere enn i Beijing!
Litt oppstilt - Pudong area.
Shanghai er veldig annerledes enn Beijing. Alt er skrekkelig moderne. Feks. er offentlige toalett i Beijing en rimelig trist sak. Helle hadde mange vanskelige episoder - og nektet plent å bruke "hullene i gulvet". Bra vi hadde bra hotell der...
Men da vi kom til Shanghai, var det stort sett helautomatiske toalett - men man kunne både vaske seg og tørke seg ved hjelp av knotter på veggen. Om man hadde lyst...
Fine gullene - hotellet vårt i bakgrunnen.
Mange enorme skyskrapere og mye forurensning! Men også mye spennende og flott å se!
Første dagen var vi fire alene i Shanghai, og ville finne litt ut om byen. Så da satte vi oss på en toetasjes turistbuss som kjørte oss rundt i sentrum.
Vi bodde i Pudong (Shanghai's Wall street område), så bussen tok oss under elven og over til den gamle delen av Shanghai.

Vi fant et flott område som heter Yuyuang bazaar. Der gikk vi av bussen og tok oss en runde. Nydelig hus og mange spennende butikker. Alltid mye å se på!
Yuanyang Bazaar.
Flotte bygninger - Yuangyang Bazaar.
På kvelden kom papsen tilbake til oss – godt når alle fem er samlet igjen! Det feiret vi såklart med Dumplings. Vår favoritt!!

Neste dag var det jobbing på pappaen, så da var det greit at vi bodde i 83. etasje - mens Google hadde kontor i 62. etasje... Ikke noe problem når man bor i Shanghai World Financial building.
De fire tøffingene sjekket ut enda mer i Shanghai, og fant en nydelig område som heter Tianzifang. Mange fine butikker - og faktisk så det meste ekte ut! Men prisene var heller ikke så lave...
Nydelig område var det ihvertfall - og vi koste oss.
Kjærstepar <3

De siste dagene i Shanghai hadde alle fri og fikk kose oss masse sammen.

Elvebredden i Shanghai heter "The Bund". Der går det en lang promenade hvor man kan kose seg og se på utsikten over mot Pudong og de store skyskraperene!
Pappa og Amalie - The Bund.
For å komme over på andre siden av elven, tok vi en fantastisk liten ting, som heter "The Bund Sightseeing Tunnell". Det er noe av det rareste vi har vært med på. Lysshow mens man sitter i en vogn. Men ungene synes det var strålende - og det var jo ganske spesielt.
Kanskje oppstilt? Ihvertfall er det på The Bund.
Peoples park var vi innom den siste dagen vår i Shanghai. Der hadde vi fått tips om at vi måtte se etter foreldre som lette etter ektefeller til sine barn...  Rimelig spesielt tenkte vi - men dro avgårde.
Og jommen var ikke enkelte områder i parken faktisk full av dette! Kontaktannonser der foreldre forklarer hvordan barna ser ut. Hvilke mål de har osv osv. Og selvsagt: hva de ønsker i en kommende svigersønn/-datter...
Kontaktannonser - Peoples park.
Noen steder satt de og intevjuet hverandre, mens andre steder var det kun plakater med annonser. Spesielt...
Helle i Peoples park.
Peoples park var ellers veldig nydelig! Flotte områder - og et kunstmuseum midt i parken som vi også tok en tur innom.

Bygningen med blått på toppen er der vi bodde.
Siden vi faktisk bodde i Shanghai's høyeste bygning (101 etasjer og 492 meter høy - nr 5 i verden), så måtte vi jo opp på toppen og sjekke utsikten....
Kult!!
The Observatory - World Financial center.
Noen synes det var helt ok, mens andre jobbet litt med saken. Men opp kom vi - og for en utsikt!! Det var glassgulv enkelte steder - og et observasjonsdekk der man kan gå rundt med vinduer fra gulv til tak...
"Her oppe er vi!!"

Denne ferien var helt fantastisk - og veldig annerledes enn andre ting vi har gjort. Vi opplevde mye flott - og alle tre ungene har lært mye om andre kulturer. Kan godt tenke oss å dra tilbake til Kina!

Pappa og Amalie koser seg på "Din Tai Fung".
Soup dumplings - varmt og rart, men også godt!!

Kanskje litt slitne etter en natt på fly - uansett godt å være tilbake i Sydney!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar