24. januar 2013

New Zealand

Hele gjengen klar til avreise - tidlig om morgenen.
Her kommer et slags reisebrev med litt info om hva vi gjorde den uka vi kjørte rundt på nordøya.

Dag 1
Tok fly fra Sydney til Wellington (helt syd på nordøya), fant hotellet og tok en runde i "Windy Wellington". Ufattelig mye vind - og vi forstod fort hvorfor byen ble kalt dette...
Spiste deilig middag - og blåste tilbake til hotellet.

Dag 2 
Tidlig opp for å bli med Wellington Rover på en "Lord of the rings - Location tour".
Alle områdene var i nærheten av Wellington, og det var ingenting som stod igjen fra filmingen fremdeles - så det var kun fortellingen/bildene til guiden, samt det vi husket fra filmene som hjalp oss.
Guiden peker ut hvor vi er...
Vi kjørte innom der de spilte inn:
- Hobbiton Woods
- Isengard
- Rivendell
- Fords of Isen
- Dunharrow
- Helms Deep
- Minas Tirith

Naturen og områdene var helt fantastisk, og det var ikke vanskelig å forstå at disse områdene var perfekte til innspillingen av Ringenes Herre.
Været var tåke med litt regn - så det var helt perfekt i forhold til de skumle skogene...

Da vi var ferdig med rundturen, ble oldemor og oldefar igjen på hotellet med Helle, mens resten av gjengen dro til Weta Cave. Dette er produksjonslokalene til de som har laget alle de visuelle effektene og fysiske effektene til både Ringenes Herre, Hobbiten, Tintin, x-men osv osv osv.
Utrolig spennende og gøy å få rundtur i lokalene der. Litt nerdete kanskje - men gøy!

Enten perlevenner eller slosskjemper -
ikke noe midt i mellom nei...
Dag 3
Tidlig om morgenen var det avgårde og hente leiebil, og så startet turen nordover mot Rotorura.
Vi ble fullstendig imponert over naturen mens vi kjørte. Helt nydelig og grønt overalt. Og så pent! Ikke noe rot - og selv langt ute på landsbyen var alle plener klippet, og nydelige busker og blomster overalt.
Massevis med sauer og kuer gikk ute og koste seg - og vi bare nøt den nydelige naturen vi kjørte forbi.
Ved Lake Taupo tok vi en fin lunchpause, før vi kjørte videre. Forbi vulkaner og opp på fjellet. Like nydelig overalt.
Da vi nærmet oss Rotorura begynte lukten å komme... Det var et vulkansk område vi skulle besøke, og det merket vi på lukten. Ola synes det var ille at vi skulle bo et slikt sted i tre dager, og var sikker på at han måtte holde seg for nesen hele tiden. Det gikk faktisk over fort... ;)
Men vi fant hotellet vårt, og tok en tidlig kveld. Slitsomt å kjøre så langt.

Klarer ikke helt å smile - skummelt!
Lady Knox geysir.
Dag 4
Rotorura byr på mye spennende - så her var det bare å hive seg rundt og se alt det spennende som finnes der!
Det første vi gjorde etter en deilig frokost, var å kjøre til Wai-o-tapu, Thermal wonderland. Der måtte vi være allerede kl 10.15 - for da skulle geysiren "Lady knox" sprute! Dette er altså ikke slik som på Island, der geysirene spruter av seg selv i hytt og pine (Helt fantastisk opplevelse! Anbefaler Island om du ikke har vært der!!). Men en geysir som får litt "såpe" fra en guide en gang om dagen - og på den måten spruter slik at vi får se hvordan det fungerer og hvordan geysiren lever. Kjempespennende! Og absolutt ikke så skummelt som Helle hadde innbilt seg...

Deretter tok vi en lang tur rundt inne i området. Der var det mange flotte ting å se på. Alt fra boblende gjørme til fantastiske kilder i både gult, grønt, orange og blått. Alt er naturlig - og virkelig en stor opplevelse å se.

Åse og Per - midt i de varme kildene.
Deretter kjørte vi til et utendørs thermal bassengområde (Waikite Valley thermal pools (hotpools)) - bare noen minutter unna. Her hadde de utnyttet det 98 grader varme vannet som fantes i bakken, og laget et flott område med både fosser og elver, og en "dusj" der vannet ble kjølt ned til ca 50 grader. Deretter kom vannet ut i de forskjellige bassengene - der vannet var alt fra 27 til 40 grader. Helt nydelig! Vi bare lå og sløva alle syv - lenge!!

Men mye skulle oppleves denne dagen, så vi tok etterhvert turen tilbake til hotellet - før vi ble plukket opp for å bli med til en Maori landsby (Tamaki Maori Village).
Her fikk vi oppleve hvordan Maori'ene levde tidligere og fikk virkelig se hvordan denne kulturen var. Det finnes veldig mange Maori'er på New Zealand fremdeles, og de siste 30 årene har de jobbet for at kulturen skal bli kjent.
Utrolig spennende - og til tider skummelt... Særlig Haka var litt skummelt (og gøy...). De rekker ut tunga og ser skikkelig skumle ut. Dette skal bety: "Når jeg får tak i deg, skal jeg spise deg".... Kanskje ikke så fredlig og hyggelig budskap. Men så var også Maori'ene kannibaler for ikke så altfor mange år siden.
Men vi overlevde - og vi synes det var utrolig spennende! For en dag!

Foran Bilbo Baggins sitt hobbithull!
Dag 5
Et av høydepunktene til de fire nerdene på turen, var at vi skulle besøke Matamata og Hobbitun! Dette er dalen der Hobbitene i J.R.R. Tolkien sine historier bor. Etter innspillingen av Ringenes Herre ble alle kulisser fjernet, men da Hobbiten skulle filmes ble det bestemt at de skulle lage området på ekte. Så det gjorde de - og da filmene var ferdige innspilt (i 2012), så åpnet de område til turister.
Det var bare helt utrolig! Det var nøyaktig som i filmene - og helt nydelig. Koselige små hobbithull, og fine små hager. Festtreet stod der, og vi gikk over den koselige brua og fikk tatt oss en øl på pub'en.
Virkelig en fantastisk dag!
Oldemor og oldefar fikk slappet av på hotellet denne dagen - og storkoste seg med å slippe fam Munthe Vassbotn en dag (tror vi). hehe.

Stjålet bilde fra websiden til Waitamo -
men dette viser hvordan det ser ut.
Dag 6
Etter frokost satte vi oss i bilen igjen, og startet turen vår vestover. På veien stoppet vi i Waitomo Glowworm Caves. Dette er et område med flere huler i fjellet. Den hulen vi besøkte (Glowworm caves) hadde mange lysende ormer (glow worms) i taket. Det er visst noen fluer som i larvestadiet lyser opp - og henger seg i "kjeder" i taket. Her henger de i ni måneder, før de går over til puppestadiet - og til slutt ender som fluer i fire dager! Da blir det reproduksjon på høyt nivå før de dør...
Vi gikk ned i hulen og fikk se helt fantastiske formasjoner. Og vi ble også kjørt rundt i en båt - helt helt stille - ingen sa noe som helst og det var helt mørkt. Da kjørte vi gjennom området der taket i hulen så ut som en stjernehimmel på grunn av disse larvene. Helt fantastisk! Det var dessverre ikke lov å ta bilder der...

På ettermiddagen kom vi frem til hotellet vårt i New Plymouth. Der gikk vi tur langs den fantastiske sorte stranden (mye lavastein på grunn av vulkanene) - og spiste nydelig middag.

Mt Taranaki - litt nysnø kan skimtes...
Dag 7
Etter en rolig morgen kjørte vi et stykke opp mot Mt Taranaki. Dette er en vulkan i New Plymouth. Det var dessverre litt overskyet, men vi så helt opp til nysnøen... Lenge siden vi har sett snø!
Og vi tok en tur ute for å se litt - og da fikk vi kjent skikkelig på frisk og kald luft. Nesten så vi følte at vi var i Norge på en deilig høstdag. Vi har nok vært lenge bortefra når vi begynner å savne alle sånne små detaljer...
På ettermiddagen kom vi frem til Wellington igjen, og etter en deilig middag ble Helle med oldemor og oldefar hjem på hotellet.
Vi andre tok turen til Embassy for å se Hobbiten for andre gang! Dette er kinoen hvor Ringenes Herre og Hobbiten ble satt opp for første gang - og det er her alle stjernene kom for å se filmene. Visstnok verdens lengste røde løper skal ha vært her... Spennende!
Filmen var selvsagt like bra som sist - og det var skikkelig gøy å se scenene fra Hobbiton etter at vi hadde vært der selv!!

Windy Wellington!
Dag 8
Siste formiddag i Wellington gikk vi bare en runde i byen, før vi tok bybanen opp et utsiktspunkt på en høyde i byen.
Tok en flott tur ned gjennom botanisk hage, før vi endte nede i byen igjen.
Så var det bare å komme seg ut på flyplassen og tilbake til Sydney.

For en tur og for et land! New Zealand er absolutt et land vi har lyst til å komme tilbake til. Dette var jo bare en liten smakebit av hva landet kan tilby.
Tarjei har vært på sørøya tidligere og stått på ski med en kompis - og det var såpass fantastisk og spesielt at vi nok skal prøve det en gang også!
Alven vår - fikk låne sverd da vi var på omvisning!!
Gandalf - på Weta Cave

Utenfor Weta Cave

Et lite stopp på veien - lokal frukt.

Sjekk fargene på vannet! Dette er Champangne poolen på Thermal wonderland.

Ola var ikke helt fornøyd med lukten.

Åse og Tarjei.

Tarjei og Per - veldig koselig med besøk!

Fantastiske farger!!

"Dusjen" på thermalbadet - der temperaturen blir kjølt ned slik at den kan brukes i bassengene.

Rotorura museum.


Ola ser på velkomstsermonien i Maori landsbyen. Skumle saker...
Et av husene i Maorilandsbyen.

En tur inn i en hobbits verden...

Et nydelig hobbithull.På The Green Dragon - i Hobbiton.
Lokalt brygget øl og cider - kun til salgs her.

Tre flotte unger - med nye gensere!

På vei ut fra Glowworm caves - i båten.
En kikk inn mot caven...
Ola leste hele Hobbiten - på engelsk - iløpet av fire dager!!

Sjekk tøffe jenta vi hadde med på tur!

Milleniumsmonument - beveger seg i vinden. New Plymouth.

Flotte oldeforeldre - på andre siden av jorden.
New Plymouth.

Helt svart strand... New Plymouth.

Dette var været vårt på hele turen - fullstendig uforutsigbart. Likner litt på Volda! :)

Kaldt - ved Mount Teranaki

2 kommentarer:

 1. New Zealand er et fantastisk land! Mimret meg helt bort jeg nå:-) Ser ut som dere har hatt en super tur! Klem fra Exkollega Line

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du følger med oss, Line!! :)
   God klem

   Slett